Klinik Hakkında
13 Mart 2024

Bölüm Hakkında

 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü yani “çocuk psikiyatrisi” çocukların psikolojik gelişimleri, çocuk psikolojisine etki eden unsurlar, erkek ve kız çocuklarında görülebilecek psikolojik sorunlar, çocuk psikolojisinde annenin ve babanın kritik rolü, çocuklardaki olumsuz davranışlarla baş edebilme yolları ile ilgilenmektedir. Çocukların psikolojik açıdan da sağlıklı bireyler olmaları, gelecekteki yaşamları ve toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu nedenle çocukların ruh sağlığı ile ilgili rahatsızlıkların tedavisi ve olumsuz durumların iyileştirilmesi için konunun uzmanları tarafından değerlendirilmeleri gerekmektedir.

 

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı merkezlerine başlıca başvuru nedenleri; zeka geriliği, öğrenme bozuklukları, iletişim problemleri, konuşma geriliği, otizm, davranış bozuklukları, uyku sorunları, tik, okul reddi ve sorunları, anne-baba-çocuk sorunları, kardeş ya da akran iletişim bozuklukları, kimlik bunalımı, ergenlik sorunları, anne-baba danışmanlığı şeklinde sıralanmaktadır.

Çocuklarda görülen psikiyatristik hastalıklar

Otizm
Depresyon
Davranış Bozuklukları (söz dinlememe, karşı gelme, yalan söyleme, izinsiz eşya alma vb)
Öğrenme bozuklukları ( vb)
Obsesif kompulsif bozukluk (takıntılar)
Tik bozukluğu
Okul reddi
Sınav kaygısı
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu
İnternet ve bilgisayar teknolojileri aşırı kullanımı
İntihar düşünceleri, kendine zarar verme (jiletle çizik atma vb)
Kaygı (anksiyete) bozuklukları (Ayrılma kaygısı, sosyal fobi vb)
Travma
Organik nedenlerle açıklanamayan Baş ağrısı, karın ağrısı gibi psikosomatik şikayetler
Kişilik sorunları
Uyku sorunları
Tuvalet alışkanlıkları (Alt ıslatma, organik olmayan kabızlık vb)
Yeme problemeleri (yemek yememe, yediğini çıkarma vb)
Konuşma bozuklukları (, geç konuşma vb)
Arkadaş uyumsuzluğu
Cinsel gelişim ve cinsellikle ilgili sorunlar
Dissosiatif bozukluk
Zeka geriliği
Psikoz (şizofreni vb) ve bipolar bozukluk

Çocuk psikiyatristine ne zaman başvurulur?

Çocuk psikiyatristine, sorun olmasa bile gidilebilir. Bazen ebeveynler, çocukları ile ilgili neler yapacaklarına karar vermek için de çocuk ve ergen ruh sağlığı merkezlerine başvurabilir. Çocuk psikiyatristlerine bazen bebeklik dönemlerinde uyku, beslenme ile ilgili sorunlarda da başvurulabileceği gibi çocukta görülebilecek bir davranış bozukluğunda da gidilebilmektedir.

Çocuk psikiyatri kaç yaşa kadar bakar? 

Memorial Şişli Hastanesi’nde bulunan Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları polikliniğinde, 0-18 yaşları arasındaki çocuk ve gençlerin ruhsal problemleri değerlendirilmekte, gerektiğinde aile, öğretmen, okul ve ilgili kurumlarla işbirliğine girilmektedir. 18 yaşını geçen hastalar ise 21 yaşına kadar takip edilmektedir.

En merak edilen konu otizm

“Otizm nedir?” sorusu pek çok ailenin kafasında yer etmektedir. Otizm, nedeni tam olarak bilinemeyen, çocuğun sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını engelleyen veya etkileyen, sınırlı tekrarlayan davranışlar ve sınırlı ilgi alanları ile kendini gösteren, dilin gelişiminde gecikme ve problemler oluşturan bir sorundur. Otizm belirtileri arasında Sosyal gelişimde probşem, değişik ortamlarda davranışları ayarlayamama, taklide dayalı öğrenme azlığı, arkadaşlık kuramamak, konuşma geriliği, sessiz ya da bağırarak konuşmak, söyleneni işitmiyor gibi davranmak, esprileri anlamada yaşanan güçlük, yüz ifadelerini anlamamak, öğrenmede güçlük, parmak ucunda yürümek, tekrarlayan davranışlar, akranlarıyla oynamamak, göz teması kurmamak, aşırı neşe-hırçınlık, kendi etrafında dönmek vardır. Otizm tedavisi özel eğitimle olur. Otizmin kesin tedavisi yoktur. Otizmli çocuklar için özel eğitim programları vardır ve bu programların esasını davranış ve konuşma terapileri oluşturmaktadır. Pedagog tedavilerinde de otizmli çocuğun sosyalleşmesi, dikkat eksikliklerinin azalması, davranış problemlerinde azalma, dil gelişiminin ilerlemesi hedeflenir.