Fizik Tedavi Uzmanı hangi hastalıklara bakar ?
Fizik tedavi uzmanı, tüm hareket sistemi hastalıklarının muayenesini yapan, tanısını koyan ve cerrahi olmayan tedavisini yürüten hekimdir. Fizik tedavi branşını ilgilendiren sistem ve hastalık yelpazesi çok geniştir.
Hareket sistemini oluşturan eklem (boyun, bel, omuz, dirsek ve bilekler, kalça, diz, ayak bileği ve diğer tüm eklemler), kas (adale) ve kemik problemleri ile diğer yumuşak doku problemleri, sıklık açısından ilk sırayı oluşturur. İkinci sırada, hareket sisteminin enflamatuar hastalıkları olan romatizmal hastalıklar gelir. Yine çok geniş bir yelpazeye sahip olan rehabilitasyon uygulamaları, nörolojik, ortopedik, ürolojik, kardiyak, vs. gibi değişik alanlarda düzeltici, normale döndürücü, kolaylaştırıcı programlar yürütür. Ağrı ve kronik ağrı da, fizik tedavi uzmanının yoğun olarak ilgilendiği ve tedavi ettiği problemlerdir. Başka branşları ilgilendiren değişik ağrı sebeplerinin bir kısmı, hareket sistemi veya romatizmal kaynaklı ağrılarla birlikte bulunabildiğinden, yine fizik tedavi uzmanının ilgi alanına girer.
Kırık, çıkık ve acil travmatoloji, ortopedinin konusu olduğundan, fizik tedavi uzmanı bu patolojiler ile doğrudan ilgilenmez; ancak acil ve operatif tedaviden sonra, genellikle rehabilitasyon, bazen de fizik tedavi uygulamalarını gerektirdiği için, tekrar fizik tedavi uzmanının konusu haline gelir.
Ameliyat gerektirmeyen nörolojik problemler de, belli aşamalarda fizik tedavi uzmanının ilgi alanına girer. Muayene ve değerlendirme sonucu ameliyat gerektiren nörolojik problemi olan hastaları, nöroşirürji uzmanına yönlendirir.